
Optimizacija unosa proteina za zdravlje i dugovječnost - znanstvene spoznaje i nutricionistička praksa
Adekvatni unos proteina jedan je od ključnih prehrambenih čimbenika za održavanje i poboljšanje cjelokupnog zdravlja i dobrobiti. Igra ključnu ulogu u promicanju zdravog starenja, prvenstveno sprečavanjem gubitka mišićne mase i snage. Postupni pad mišićne mase počinje već u trećem desetljeću života, a studije pokazuju smanjenje od 30-50% između 40. i 80. godine. Budući da je mišićna snaga usko povezana s mišićnom masom, ona još brže opada nakon 50. godine.
S obzirom da četvrto desetljeće života označava početak starenja mišića, ovo razdoblje predstavlja kritičan prozor za provedbu prehrambenih intervencija usmjerenih na sprječavanje ili odgađanje progresije sarkopenije. Provedena su opsežna istraživanja kako bi se utvrdilo optimalni unos, vrijeme i izvor proteina za očuvanje mišićne mase. Osim toga, prehrana temeljena na biljnom podrijetlu posljednjih je godina privukla značajnu pozornost zbog svojih prednosti u pogledu održivosti i potencijalnih pozitivnih učinaka na zdravlje.
Ovo predavanje će istražiti trenutne prehrambene preporuke za proteine, pružajući praktične primjere planova obroka prilagođenih individualnim potrebama na temelju dobi, zdravstvenog stanja i osobnih preferencija.